Medipol

 Menopoz 

Menopoz doğal bir süreçtir. Her kız bebek dünyaya geldiğinde belirli bir yumurta sayısı ile dünyaya gelir.  Zamanla yumurta sayısı giderek azalır. Yumurtalar belli bir sayının altına indiği zaman adetler seyrekleşir ve bir müddet sonra da kesilir. Kadınlar genellikle 40-55 yaşları arasında menopoza girerler. Hastaların %1’inde 40 yaşından önce menopoz görülür. Bu duruma erken menopoz adı verilir.

Bazı kadınlarda adetler birdenbire kesilirken, bazılarında önce seyrekleşir ve sonra kesilir. Menopoza giriş döneminde zaman zaman ateş basmaları, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve depresyon belirtileri olabilir. Bu şikâyetler geçicidir. Ancak birkaç yıla kadar uzayabilir.

Menopoz döneminde kadınlık hormonu olan östrojenin çekilmesine bağlı olarak ciltte kuruluk, kemiklerde erime, vajinal kuruluk, ilişki esnasında ağrı, cinsel isteksizlik oluşabilir. Bu şikâyetler eğer hastayı rahatsız edecek boyutta ise vajinal veya kısa süreli ağızdan östrojen tedavisi ile gidebilir. Östrojen almak istemeyen hastalara ateş basmaları için fitoöstrojenler (doğal bitkisel östrojenler) veya vajinal kuruluk için kayganlaştırıcı jeller önerilebilir. Sinirlilik depresyon gibi belirtiler anti-depresanlarla, kemik erimesi ise kalsiyum, D vitamini ve kemik korucu ilaçlarla tedavi edilebilir.  Menopoz döneminde kilo almaya bir yatkınlık oluşabileceği için hastalar beslenmelerine dikkat etmeli, yarım yağlı süt-yoğurdu bol tüketmeli, düzenli olarak egzersiz yapmalıdırlar. Menopoz döneminde hastaların 1-2 yılda bir rutin mamografi kontrollerini, 3-4 yılda bir kemik yoğunluğu ölçümlerini, 2-3 yılda bir smear kontrollerini ve yıllık gaitada gizli kan testini yaptırmaları gerekir.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis