Medipol

Erken doğum

Gebelerin %10’u 24-37 gebelik haftaları arasında doğum yapar. 37 haftadan önce olan doğumlara erken doğum adı verilir. Çoğunlukla erken doğumun nedeni bulunamaz. Ancak bazı hastalarda enfeksiyonlar (bebeğin kesesinde veya annenin idrar yollarındaki enfeksiyonlar) , rahim şeklindeki bozukluklar, rahim ağzının açılması erken doğuma yol açabilir.

Fetüsün akciğer gelişimi 39 haftaya kadar devam etmekle birlikte büyük kısmı 32-34 haftada tamamlanır. 32 haftadan sonra doğan bebeklerin pek çoğu yaşar.  32 haftadan önce doğan bebeklerde solunum güçlüğü olabilir, yenidoğan ünitesinde takip edilmeleri gerekir. Prematüre doğan bebeklerin yaşam şansı doğdukları gebelik haftasına, bebeğin kilosuna, annede kronik hastalık veya enfeksiyon olup olmamasına bağlıdır.  24 hafta civarında doğan bebeklerin yaklaşık yarısı yaşar. Yaşayan bebeklerin ise ancak yarısı tam olarak sağlıklı olur. Erken doğuma bağlı görme, duyma kaybı, zekâ geriliği, kronik akciğer hastalıkları olabilir. Bebeğin anne karnında geçirdiği her gün bu riskler azalacaktır. Ancak bazen annenin hayatını riske atacak durumlar meydana gelebilir veya rahim içerisindeki ortam artık bebeğin yaşaması için uygun olmayabilir. Böyle durumlarda hastayı erken doğurtmak gerekebilir.

Daha önceki gebeliğinde erken doğum yapmış olan hastalar müteakip gebeliklerinde de erken doğum yapabilirler. Bu hastalarda 16 haftadan sonra aralıklı olarak rahim ağzı uzunluğu ölçümleri yapılır. 16-36 haftaları arasında haftalık progesteron enjeksiyonları erken doğumun tekrarlama ihtimalini azaltır. Eğer 34 haftadan önce erken doğum riski varsa hasta hastaneye yatırılmalı, bebeğin akciğer gelişimi için steroid yapılmalıdır. Eğer 32 haftadan önce doğum riski varsa doğum sonrası serebral palsi gelişme riskini azaltmak için steroidlere ek olarak magnezyum infüzyonu da verilmelidir.  


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis