Medipol

Gebelikte vajinal akıntı

Üreme çağındaki tüm kadınların fizyolojik akıntı denilen şeffaf renkli, kokusuz bir akıntısı olur. Bu bir enfeksiyon değildir. Gebelikte bu akıntının artması normal bir bulgudur. Eğer akıntı süt kesiği gibi ise, sarı- yeşil veya gri renkli ise, kötü koku veya kaşıntı varsa hasta doktorunu bilgilendirmelidir.

Pek çok hastada vajinal mantar enfeksiyonları oluşur. Bu durumda süt kesiği gibi bir akıntı ve kaşıntı olabilir. Vajinal mantar enfeksiyonları bebek için düşük veya erken doğum riski oluşturmaz. Ancak anne için rahatsızlık kaynağı olur. Doktorunuz gerekli görürse tedavi verecektir. Gebelikte bebek için riskli olmayacak ilaçlar verilir. Bu ilaçlar genellikle hafif ilaçlar olduğu için mantar enfeksiyonları tekrarlayabilir. Ancak bazı önlemler vajinal mantarların tekrarlama ihtimalini azaltır. Mantar enfeksiyonları genellikle genital bölgenin hava almaması sonucu gelişir. Hasta mutlaka %100 pamuklu iç çamaşırları tercih etmeli ve bedenine biraz büyük çamaşırlar almalıdır. Gece yatarken gecelik veya pijamanın içine çamaşır giyilmemesi genital bölgenin hava almasını sağlar ve vajinal mantar enfeksiyonlarının tekrarlama sıklığını azaltır. Günlük pedler ve çıtçıtlı bodyler genital bölgenin havalanmasını engeller. Bunlardan kaçınılmalıdır. Aşırı hijyen, yani genital bölgenin sık sık sabunla yıkanması vajinal bölenin doğal yapısı olan florasının bozacağı için çok sık sabunla yıkamaktan kaçınılmalı, genital bölge temizliği için üretilmiş özel sıvı sabunlar tercih edilmelidir.  Yazın ıslak mayo ile oturulmamalı, banyodan çıkınca genital bölge iyice kurulanmalıdır.

Sarı, yeşil, gri renkli, kötü kokulu akıntılar erken doğum ve düşük riskini arttırabilir. Bu durumlarda mutlaka tedavi verilmeli yakın takip edilmelidir.

Oturduğununuz yeri veya giydiğiniz giysileri ıslatacak kadar bir akıntınız varsa suyunuz geliyor olabilir. Doktorunuzu bilgilendiriniz


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis